Roalkvam å di (2015)

For noen år siden hadde vi et samarbeid med Gunnar Roalkvam i forbindelse med prosjektet «Bare en Blåveis». Da ble vi kjent med noen av de tekstene han har laget, og da vi senere dykket dypere ned i mer av hans materiale – av både dikt og sangtekster – fant vi både kjente og mindre kjente skatter som vi hadde lyst til å utforske nærmere. Og dermed utviklet tanken seg på dette prosjektet som vi presenterte sammen med Gunnar selv i flere konserter våren og høsten 2015.

Vi ønsket å formidle noe av bredden og variasjonen i Gunnars arbeider, både hva gjelder tema og musikalsk spennvidde. En del av tekstene er gjort kjent av artister som Sigvart Dagsland, Vamp, Stavangerensemblet og Leif og Kompisane, andre tekster har vi tonesatt og arrangert selv.

Kor Amazing inviterer til en spennende kulturaften med sanger med tekster av Gunnar Roalkvam. Hvem er «å di» lurer du kanskje på? «Di» er alle de som har brukt tekstene til Gunnar, det er di som har satt musikk til tekstene, det er di som synger tekstene, di som leser tekstene og diktene hans, det er oss i Amazing og det er du som får del i Gunnars verden.

  • Såbebobler
  • Roaldkvam å di (2015)

Omtale av noen av sangene

«Snøklokker» – Det er den tiden på året at vi ser bilder av snøklokker som presser seg frem. Enten frosten og snøen er borte eller ei. Uansett kor kaldt og ugjestmildt det er, så kommer de frem. Og du ser aldri en ensom snøklokke – de holder sammen.

Se: snøklokker i hagen,
vokse alltid flerr i lag,
di vett å holla sammen,…
når di strekke seg mod dag.

——————

Byen vår er bygget på en grunn av fisk, båter og olja. Rosenberg og båtene som ble bygget der har preget oss som har hjemstavnsrett her.

Og «an far å di» som bygde båtene har på sin måte satt sine spor. Samhold og fellesskap har vært viktige elementer for å skape verdier. Både økonomiske, men likeså viktig de andre verdiene. Gunnar forteller litt om Rosenberg og kontrasten mellom skibsredarar og de på golvet.

———————-

«Blyge Harry» er en spennende sang som har levd sitt eget liv etter at Gunnar Roalkvam i sin tid skrev den. Den ble skrevet om en blyge fyr Gunnar observerte og han så vel at denne fyren ikke hadde heilt kjangsen hos damene. Men med god hjelp av den ublyge Froddien i Stavangerensemblet har gutta gjort sangen til sin egen – og uansett hvor blyge vi er, så tør guttene stå frem når denne kommer på spillelisten. Enten det er på dans, på konsert eller på vorspiel.

——————

Gunnar Roalkvam har skrevet en vakker tekst som gir meg assosiasjoner til Vamps «Kim du nå va?». Hvem er det som kan sette sammen natur på den måten den er? Måten den omfavner oss på og gir oss sterke inntrykk. Å stå på stranden langs jærkysten i storm eller en sommerdag. Eller kjenne suget fra en flomfull vårelv. Vi fremfører Gunnar Roalkvams «Tegn» med melodi av vår egen Trygve Synnevaag med et vakkert korarrangement.

«Som ein dråbe udi elvå,
som et sandkorn på ei strand. …
E du der og?
E du ikkje?
Det går over min forstand»

———————-

«Blåsenborg» er en kjent plass i Stavanger. Blokka på Blåsenborg, samlingssted for drosjene på nattestid. Og ein plass å finne ro når det blåser rundt oss. Kom og hør vår tolkning, med Sigvart Dagslands melodi.

———————

«Ein pytt og et hav», en flott sang av Gunnar Roalkvam som viser barnas glede med å leke seg til drømmer, drømme stort og å ha det kjekt sammen. Fremført med Trygve Synnevaags flotte melodi.

——————-

Byterminalens finalenummer – «Eg sko ha møtt deg» – er skrevet av Gunnar Roalkvam med melodi av Håkon Berge. Et vakkert stykke om det å møtes uten å ha roen til å treffes skikkelig. Om kontrast mellom folkemylder og stille vidder – og om å seila sin egen sjø.

——————-

Øyvind Staveland har satt melodi til Roalkvams tekst «Ikkje prøv igjen» som Vamp har med på plata «Flua på vegen». Sangen handler om kjærlighet og mislykket sådan. Men den handler også om hevn. Tittelen kunne nesten vært «Eg ska trega deg igjen». Amazing er så heldige å ha med ekteparet Hagland som fremfører denne visa med en nesten skremmende innlevelse.

—————–

«Markus Trost» eller bedre kjent som «Det e’kje greit å vera foggel i dag» er en av Stavangerensemblets store allsanghits fra sin storhetsperiode. Men visste du at det er Gunnar selv som har skrevet melodien til denne kritiske miljøaktivistvisa som fremdeles er like tidsaktuell i tematikken?

———————-

«Ei bobla e klar – den e te deg. Tar du i mod? Ja, då sveve eg»

Frode Qvale har satt en tøff melodi til et av Roalkvams dikt – «såbebobler». Fremført av Qvales ensemble er dette blitt en groovy og tøff sang med mye feelgood stemning i. Men hva handler sangen egentlig om? Er det en barnslige glede over såbeboblenes forgjengelighet? Eller er det en kjærlighetserklæring? Eller kanskje en gave med en utfordring fra kulturfolket til de bevilgende myndigheter? Vi har laget vår versjon. Du får tolke din…

– Jan Gunnar Grude