Juleforestilling (2023)

Vi fortsetter å undre oss med an’Broremann

Hvorfor er vi fremdeles så fascinert over julen? Ajax har skrevet mange fortellinger der an’Broreman undrer seg over alt det rare som er vanskeligt å forklare – i hvert fall for u‘Johanna. Også i år har AmaZing trykket Broremann fra Ajax til sitt bryst og har fortsatt å la oss henføre av Broremanns undringer. Ungar så lure på både det eine og det andre. Og stille spørsmål som det ikkje e så lett å svare på. Men u’Johanna prøve å gje svar så godt u kan.

Blir du med oss inn i disse undringene med julestemning, himmel og halm. Vi tar opp tråden fra fjorårets forestilling og ser om vi kan komme lenger ut ved å trenge lenger inn. I tillegg lover vi julestemning i stort monn og du skal helt sikkert få lov til å synge med på noen av sangene.

Her er noen tanker (av Jan Gunnar Grude) rundt årets program:

I denne julenatt

Helst siden Anita Skorgan ble kjent som «barnestjerne» har hun satt spor i befolkningen. For både med sin klassiske bakgrunn, sin forståelse for pop-musikk og samspillet med andre, har hun i mange tiår skapt musikk som vi har trykket til hjertene våre. Og apropos hjerter; Anita sang og gjorde «I denne julenatt» kjent gjennom NRKs adventsserie «Jul i Blåfjell». For der Anne Grete Preus er en mester med tekstene, er Anita Skorgan det med musikken. Enten den skal skrives, synges, spilles eller fremføres. Det er Anitas fremføring av «I denne julenatt» eller «Du lille hjerte» som har gitt Amazing startstemningen i juleforestillingen vår.

Sangen danner grunntonen for juleforestillingene vår. Det er ikke et tilfeldig lite hjerte vi synger om, men dét lille hjertet. «Du lille hjerte» tar et himmelsk perspektiv på hvordan det må ha vært å ha blitt menneske og hvordan menneskene rundt vil reagere. Tør du? Får du kraft til å fortsette og å gjennomføre oppdraget ditt? Men de som treffer deg først ser lyset i deg, de finner trøst og håp i deg. Og ikke minst: Grunn til å juble!

«Du lille hjerte, i denne julenatt
gir du oss trøst og glede og fred»

Alt det som skinner / Når himlen faller ned

Anne Grete Preus – mesteren av ordmalerier – som skaper sterke bilder på netthinnen vår. Som bruker ord som forståelige bilder. Og hennes ordbilder er akkurat som andre fysiske bilder, de sier mer enn tusen ord. Koret har denne gangen valgt to sanger av henne, «Alt det som skinner» og «Når himlen faller ned», sistnevnte kanskje mer kjent som «Det snør» eller «himmelsk korrekturlakk».

Anne Grete er punkrockeren som ble mer og mer «stueren» og fikk etter hvert innpass overalt i det norske samfunn. Hun formidler vanskelig ting på en enkel og nær måte der vi kjenner smerten til de svake. Samtidig formidler hun vakkerhet på en rå måte. Ikke vakkerhet som en flott solnedgang, men mer vakkerheten i de små, vare og vanskelige ting.

Amazing har tatt Anne Gretes tekster og formidling inn i en ramme der an’Broremann og u’Johanna undrer seg over det som de små ikke syns er så lett å forstå. Kanskje kan Anne Grete hjelpe oss med det?

Nesten så stjerner som blinke

Må me reisa te Betlehem for å finna stjernå så blinke? Eller kan vi bare se oss omkring og finne stjernene som blinke rundt oss. Amazings første fullskala juleforestilling i 2022 i Vardeneset kirke der vi undret oss med an’Broremann ble et slikt øyeblikk det vi forstår at vi ikke må reise langt for å se stjerner så blinke. Å oppleve Inger Johannes tilstedeværelse sammen med publikum der det i det ene blikket etter det andre blinket i stjerner, ble inspirasjonen Trygve Tjørve Synnevaag trengte for å lage en flott sang om mennesker som går rundt å blinke som stjerner.

«Ka om du våge å se deg omkring
Heilt te du møde to auer så vinke.
For når et blikk møde ditt, då gnistre det litt.
Nesten så stjerner som blinke.
Nesten så stjerner som blinke.»

Sang eller allsang

Når blir en sang en allsang? Er det nok at mange synger samme sang sammen? Eller er det noe mer? Rent filologisk er det nok tilstrekkelig at mange synger den samme sangen sammen. Men jeg tror at ordet «allsang» også sier noe om den følelsen vi får når vi får synge sanger vi er vant med å synge sammen – sammen. Gjerne kjente sanger, sanger vi har følelser knyttet til. Sanger vi har opplevelser til. Den julen da vi gikk rundt juletreet og sang, den sangen vi sang sammen rundt leirbålet, den sangen vi sang i tensing sammen, den sangen vi sang på fotballkampen. Eller den vi sang på julekonserten. Eller den vi forsøkte å synge med litt for stor klump i halsen i begravelsen til mor eller far. Når det er godt at andre trer støttende til og passer på at allsangen fyller rommet vårt – hjerterommet vårt. Det er kanskje det som gjør en sang til en allsang?

Et rom i huset

Amazing har tatt med en sang som nok er litt utenfor de vanlige julesangene inn i juleforestillingen vår.

For når me fysst har satt temaet rondt adle undringane te an’Broremann, passe denne sangen veldigt bra. Kom og hørr ka med har fonne ud!

«eg kan bare ana tonen bag ein dør”

Stjernesludd

DumDum Boys har med sitt tunge rockeimage, laget en melankolsk sang som ikke er så lett å få tak på sånn med en gang. Der versene høres lette ut og verset er blitt et vakkert julerefreng det er lett å stemme i. Og med Kurt Nilsens coverlåt med vakker juleinnpakning noen år senere er det kanskje enda vanskeligere å få tak i alvoret som ligger under refrengets håp. Her er det en som er skuffet over seg selv og situasjonen rundt seg. Han er lei av å være høflig når han får myke pakker når barnedrømmen alltid har vært harde pakker. Det er kanskje ikke så lett å verdsette de myke pakkene når man aldri har vært der at man har fått de harde, flotte og kjekke pakkene. Og å gå rundt i byen din når alle broer er brente, gir kanskje ikke noen god følelse – enten det er du selv som har brent broene eller de rundt deg som ikke orker mer av deg… Men noen ganger får man kanskje muligheten til å slippe fri og legge det vonde bak seg og kjenne at sluddet er blitt snø og himmelen er mer enn grått være og regn.

«I natt
Når snøen laver ned
Lager vi engler
Og vi er i himmelen.»

Til Betlehem

Hvorfor fasineres vi av denne gamle historien om dette unge paret som skal til Betlehem for å skrives inn i manntall? Det var mørkt, det var fattigslig og ugjestmildt. Men likevel tok de turen. Og de fant lyset. Kanskje de to ikke forstod at vi må oppsøke mørket for å se det flotteste lyset. Det lyset me ikkje ser på høylys dag, de lyså så forsvinne i støyen av oss andre goasser. For når det er helt stille og mørkt får vi tilgang til et annet lys i en magisk stillhet.

Trygve Tjørve Synnevaag har skrevet og komponert denne vakre sangen som han sammen med Ingrid Tjørve Synnevaag har laget et várt arrangement til – et arrangement som passer Amazing som hånd i hanske.